Risico’s

Risico’s

Munitievondsten

Nog bijna dagelijks wordt er in Nederland munitie uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, variërend van munitie bedoeld ter gebruik in handvuurwapens, tot vliegtuigbommen van honderden kilo’s zwaar. Soms worden deze overblijfselen uit de oorlog ontdekt na grondig en gericht onderzoek, soms zijn het toevallige vondsten. Vondsten worden bijvoorbeeld gedaan tijdens het bouwen van een woonwijk, tijdens het aanleggen van een ringweg, of simpelweg tijdens het tuinieren of bij het uitlaten van de hond. Het gaat hierbij om toevallige vondsten van voorwerpen die ooit werden gemaakt met slechts één doel, het aanrichten van schade in materieel opzicht, maar ook erger: met als doel het doden en verwonden van zoveel mogelijk personen.

Historisch bodemonderzoek

Risico’s voor werkzaamheden

Naast grote gevaren op persoonlijk letsel, zijn er voor projectleiders ook andere complicaties denkbaar. Wordt er geen gedegen onderzoek uitgevoerd voordat de eerste schop in de grond gaat, dan bestaat de kans dat het project stilgelegd moet worden als er onverwacht op een explosief wordt gestuit.

Met het oog op de gevaren die komen kijken bij het aantreffen van ontplofbare oorlogsresten, is van belang te weten

  1. wat de gevaren zijn;
  2. hoe ontplofbare oorlogsresten te herkennen;
  3. wat te doen en vooral niet te doen in een dergelijke situatie.

Veilig werken

BeoBOM geeft op dit punt advies waar je iets mee kunt. In een vooronderzoek brengt BeoBOM het risico op het aantreffen van Ontplofbare Oorlogsresten op een projectlocatie op voorhand in kaart. Eventuele achtergebleven explosieven kunnen aan de hand van dit onderzoek worden opgespoord. BeoBOM helpt bij het beperken van de risico’s voor de werknemers en het project.

Hoofdsoorten

Downloads

Ruimingskaart

Benieuwd naar wat BeoBom voor je kan betekenen?

Met onze kennis en ervaring bieden wij in alle fasen van bouwprojecten ondersteuning bij het uitvoeren van aan explosieven gerelateerde werkzaamheden.