Ruimingskaart

Ruimingskaart

De Tweede Wereldoorlog heeft veel meer sporen in de grond achtergelaten dan mensen vaak vermoeden. BeoBOM maakt de grote schaal waarop ontplofbare oorlogsresten zijn achtergebleven inzichtelijk in onze ruimingskaart. Op deze kaart is te zien waar de Explosieven Opruimingsdienst Defensie tot dusver al explosieven heeft geruimd. De ruimingskaart bevat bovendien twee aanvullende lagen met informatie: ook de bekende mijnenvelden en geregistreerde luchtaanvallen worden op de kaart weergegeven. De gegevens gelden als indicatief en niet limitatief. Wel vormen deze lagen een goed referentiekader wanneer je wil zien of er in je gemeente of woonplaats mogelijk ontplofbare oorlogsresten kunnen worden aangetroffen. Wil je meer weten over de verschillende indicaties op de kaart, neem dan contact op met BeoBOM. Wij hebben achtergrondinformatie in ons eigen archief.

Klik hier voor onze WebApp ruimingskaart.

Disclaimer Ruimingskaart

BeoBOM heeft een groot deel van het archief met ruimrapporten van de EODD in kaart gebracht. Het gaat hierbij om een kleine 140.000 meldingen uit de periode 1968-2021. De meldingen zijn middels een geautomatiseerd proces gematcht aan een geografische locatie. Door een algoritme op de adresgegevens los te laten is een record (lees: melding) aan een locatie gekoppeld. De kwaliteit van de positionering is afhankelijk van de beschrijving die aan de melding is meegegeven.

Vooronderzoek conflictperiode

Foto: een 105 mm brisantgranaat, door de opruimingsdiensten aangetroffen op een akker. © BeoBOM 2017

Van de ca. 140.000 meldingen is een kleine 2% niet te matchen. Deze records zijn daarom niet meegenomen. Van de overige 98% heeft ca. 10% een afwijking. Deze varieert van een positie in het centrum van de betreffende plaats, tot een grotere afwijking buiten de plaats. Naast de ruimingen wordt eveneens gewerkt aan andere kaartlagen. De kaart zal daarom periodiek worden bijgewerkt. De informatie betreffende mijnenvelden is eveneens afkomstig uit het archief van de EODD en is door BeoBOM aan geografische locaties gekoppeld. De locaties van de velden zijn indicatief weergegeven. De exacte ligging van het veld kan daarom afwijken.

Alle informatie op de website van BeoBOM heeft een informatief karakter. BeoBOM heeft getracht deze informatie zo volledig en accuraat mogelijk weer te geven. Aan deze informatie kunnen echter geen rechten ontleend worden. BeoBOM accepteert dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor enige vorm van schade naar aanleiding van het gebruik van de informatie die op de website beschikbaar is. De inhoud van deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele manier worden verveelvoudigd, gekopieerd, gewijzigd en/of openbaar gemaakt worden.

Benieuwd naar wat BeoBOM voor je kan betekenen?

Met onze kennis en ervaring bieden wij in alle fasen van bouwprojecten ondersteuning bij het uitvoeren van aan explosieven gerelateerde werkzaamheden.