B-24

Spitten door oude archieven: luchtfoto’s

Onze historici spitten heel wat af in oude archieven. Voor historische vooronderzoeken graven ze zich een weg door documenten en foto’s. Waar de gewone mens niks bijzonders kan ontdekken, doen de BeoBOMmers interessante ontdekkingen. Hieronder een aantal vondsten op luchtfoto’s.

Rotterdam na bombardement mei 1940

Op deze foto is de totale verwoesting van de binnenstad van Rotterdam te zien. Links op de foto is het stadhuis van Rotterdam zichtbaar, hetzelfde stadhuis dat er tegenwoordig nog steeds staat. Iets verder naar het zuiden is de Laurenskerk zichtbaar, ook dit gebouw bestaat nog steeds. Van de overige oude bebouwing is tegenwoordig vrijwel niets meer over.

Open grotere versie van de foto

 

 

Poortershaven gebombardeerd door TallboysPoortershaven gebombardeerd met Tallboys

Betreft een foto ter plaatse van ‘U-Boot’-onderkomens te Poortershaven tussen Maassluis en Hoek van Holland. De geallieerden bombardeerden hier met bommen van 12.000 lb (zgn. Tallboys). Op de bovenste foto is te zien hoe de bommen ontploffen, de onderste foto toont de situatie na het bombardement.

Open grotere versie van de foto

 

 

Walcheren

Op deze foto is boven een Duits verdedigingswerk te zien, een Flakbatterij. Deze batterij was ten oosten van Westkapelle gelegen. Op 3 oktober 1944 voerden de geallieerden een bombardement op de zeedijk uit, waardoor het Zeeuwse landschap onder water kwam te staan. De onderste foto toont de effecten van het bombardement: degehele batterij staat onder water.

Open grotere versie van de foto

 

 

Haustenbeck

Geallieerde verkenningsfoto van een Duits vliegveld, waarbij de vliegtuigen tussen de bomen zijn verstopt. Voor het geoefende geallieerde oog waren ze goed zichtbaar.

Open grotere versie van de foto

 

Dode vissen

Op deze foto is de schaduw van een toestel van Coastal Command te zien, dat boven zee een dieptebom heeft afgeworpen op een Duitse onderzeeër. Binnen de cirkel aangeduid met ‘B’, zijn verschillende dode vissen te zien, slachtoffers van de dieptebom.

Open grotere versie van de foto

 

 

 

Tankgracht

Op deze foto is een Duitse tankgracht te zien, als een witte zigzaggende lijn door het landschap. Deze tankgracht bevond zich in Drenthe en diende als obstakel voor tanks. De gracht was enkele meters diep, tanks reden zich hier vast.

Open grotere versie van de foto

 

 

 

B-24B-24

Op deze foto is een locatie iets ten noorden van Zoetermeer te zien, waar een B-24 op 22 februari 1945 een noodlading maakte. Later werd het toestel door jagers kapotgeschoten om te voorkomen dat het in handen van de Duitsers zou vallen.

Open grotere versie van de foto