Vooronderzoek

Vooronderzoek

Risicobeperking

Gebeurtenissen die in de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden, hebben zelfs vandaag de dag nog gevaarlijke gevolgen. In de periode 1940-1945 zijn grote aantallen explosieven, zoals vliegtuigbommen, (hand)granaten en landmijnen ingezet. Regelmatig worden deze ontplofbare oorlogsresten nog in de grond aangetroffen. Bij werkzaamheden in de grond kunnen onvermoede explosieven enorme schade aanrichten. Explosievenonderzoek is daarom onmisbaar voor een veilige werkplek.

Historisch Vooronderzoek

In kaart brengen projectgebied

Projectleiderssamenvatting (OOO)

Projectgebonden Risicoanalyse

Uitvoeren van een opsporingsproces

Toepassen van beheersmaatregelen

Kosten besparen

Een spontane vondst van explosieven tijdens een bouwproject zorgt voor hoge kosten. Werkzaamheden moeten worden stilgelegd om de gevaarlijke situatie te verhelpen. In een vooronderzoek brengen de historici van BeoBOM in kaart of er ter plaatse van een projectlocatie oorlogshandelingen hebben plaatsgevonden. Onze historici voeren een bureaustudie uit om de gevaren op de bouwplaats vooraf in te schatten. Hierdoor kom je niet voor onaangename verassingen te staan.

Database BeoBOM

BeoBOM heeft in een groot deel van Nederland onderzoek uitgevoerd. Hierdoor hebben we een omvangrijke eigen collectie samengesteld aan bronnenmateriaal. Deze collectie bestaat uit tientallen boeken, honderden luchtfoto’s en duizenden archiefstukken. We beschikken over een schat aan informatie over gebeurtenissen in de periode 1940-1945, de ruiming van explosieven in de periode 1945 tot heden en technische informatie over explosieven. Deze informatie is door BeoBOM zorgvuldig gearchiveerd en grotendeels in kaarten samengevat.

Efficiënt onderzoek

Door onze uitgebreide database, kan een informatieaanvraag of een onderzoek snel en doeltreffend worden verricht. Vaak is het door onze uitgebreide eigen collectie niet nodig om kosten te rekenen voor het bezoeken van bepaalde archieven. In de BeoBOM database zijn gegevens opgenomen over de ruiming van explosieven, luchtaanvallen, vliegtuigcrashes, mijnenvelden, munitiedumps en verdedigingswerken. De openbare ruimingskaart toont deze gegevens.

Luchtfotomateriaal

Gedurende de oorlog is Nederland zorgvuldig gefotografeerd vanuit de lucht. Op basis van luchtfotomateriaal kunnen wij kraters, verdedigingswerken en vliegtuigcrashes exact lokaliseren. Hiermee kunnen wij het verdachte gebied nauwkeurig afbakenen. We maken het daarmee mogelijk om efficiënt op te sporen op een zo klein mogelijke oppervlakte.

Verder lezen over onze bronnen, methodiek en het BeoBOM-archief?

Een praktisch advies

Het resultaat van het vooronderzoek wordt in een rapportage met een tweetal kaarten inzichtelijk gemaakt. Hierop staat aangegeven waar en tot welke diepte (horizontaal en verticaal) ontplofbare oorlogsresten worden verwacht. Een gebied kan uiteraard ook ‘onverdacht’ zijn. Wij adviseren vanzelfsprekend ook over de mogelijk benodigde vervolgstappen.

Team

Het team van BeoBOM bestaat onder andere uit afgestudeerde (militair-) historici en een mix van praktijkmensen. Hierdoor kunnen theorie en praktijk op de meest pragmatische wijze worden ingezet. Daarnaast kan het team altijd terugvallen op de 34 jaar ervaring die de oprichter van BeoBOM heeft binnen het vakgebied van de explosieven opsporing.

Benieuwd naar wat BeoBOM voor je kan betekenen?

Met onze kennis en ervaring bieden wij in alle fasen van bouwprojecten ondersteuning bij het uitvoeren van aan explosieven gerelateerde werkzaamheden.