Bommenkaart bijgewerkt tot en met april 2017
BeoBOM werkt continue aan het up to date houden van een ruimingskaart, of te wel een bommenkaart. Een kaart waarop te zien is waar de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) explosieven heeft geruimd. Deze kaart is nu up to date tot en met april 2017.
Ruimen van explosieven
In Nederland mag alleen de EOD explosieven ruimen. Dagelijks is de explosievendienst op pad met meerdere teams om dit te doen. Hiervan wordt een rapport opgemaakt: een MORA (Melding, Opdracht, Ruimrapportage en Afdoening) of een UO (Uitvoeringsopdracht). Deze rapporten worden sinds 1971 geregistreerd en ondergebracht in het Semi-Statisch Archief in Rijswijk.
In kaart brengen
BeoBOM krijgt vaak de vraag of er ‘ergens iets is gebeurd’. Door alle gegevens uit het archief te verzamelen en inzichtelijk te maken op de bommenkaart is deze informatie toegankelijk voor iedereen. Kortom een handig hulpmiddel om de mogelijke aanwezigheid van explosieven in een bepaald gebied te checken.
Op de kaart vind je ruimlocaties, de locaties waar de EOD onderzoek of een ruiming heeft uitgevoerd. Je ziet alleen het nummer van de ruiming gekoppeld aan een locatie. Dus je kunt niet zien wat voor soort explosief er geruimd is. Inmiddels zijn er 110.000 meldingen in kaart gebracht. Naast deze meldingen verrijkt BeoBOM de kaart ook met de ligging van Duitse mijnenvelden, informatie over luchtaanvallen en door BeoBOM uitgevoerde onderzoeken.
Voorbeeld ruimrapport
Hieronder is een voorbeeld van een ruimrapport te zien. Met deze gegevens kan BeoBOM de bommenkaart aanvullen. In dit rapport wordt de ruiming van een 3 inch mortiergranaat (brisant) met restant ontsteker beschreven. Dit conventionele explosief werd gevonden in Hardinxveld-Giessendam en vernietigd op een strandje langs de Merwede.
Meer informatie over de explosieven die gevonden zijn? Neem dan contact met ons op, wij kunnen verder helpen met onderzoek. Of neem een kijkje op de bommenkaart.