vooronderzoek explosieven wscs-oce ooo explosieven BeoBOM risicokaart

Gemeentebreed vooronderzoek Eijsden-Margraten

December 2019

Deze maand is BeoBOM begonnen met het opstellen van een gemeentebreed vooronderzoek voor de gemeente Eijsden-Margraten in Zuid-Limburg. Na het recentelijk opstellen van verschillende andere gemeentebrede vooronderzoeken in Nederland is dit de volgende nieuwe uitdaging voor de historici van BeoBOM.

Vraag

De gemeente Eijsden-Margraten heeft BeoBOM gevraagd om in kaart te brengen in welke delen van de gemeente mogelijk nog explosieven uit de Tweede Wereldoorlog kunnen worden aangetroffen, zodat niet voor ieder individueel project een historisch vooronderzoek hoeft te worden uitgevoerd. Het voordeel hiervan is daarnaast dat toekomstige projecten in het voortraject al een beeld hebben van de mogelijke risico’s op het aantreffen van explosieven. Ook in het kader van veiligheid en de verantwoordelijken van de gemeente als bevoegd gezag is het in kaart brengen van risicogebieden tegenwoordig een must.

Oorlogshandelingen

Op dit moment is het team van historici van BeoBOM druk bezig met het uitzoeken van alle oorlogshandelingen die zich in de gemeente hebben afgespeeld, zodat in 2020 een kaart kan worden gepresenteerd met daarop alle gebieden waar sprake is van een feitelijk aantoonbaar verhoogd risico op het aantreffen van explosieven.

Bent u als gemeente benieuwd wat het laten uitvoeren van een gemeentebreed vooronderzoek voor u zou kunnen betekenen? Neem dan (uiteraard vrijblijvend) contact op met de adviseurs van BeoBOM. Zij kunnen samen met u de inschatting maken of het uitvoeren van een dergelijk onderzoek voor u van toegevoegde waarde is en wat het uitvoeren met zich meebrengt.

Afbeelding: een archiefstuk van de gemeente Gronsveld, tegenwoordig deel van de gemeente Eijsden-Margraten.

vooronderzoek explosieven wscs-oce ooo explosieven BeoBOM risicokaart