Blog

De bevrijding in kleur

2 mei 2024 by in Nieuws

De bevrijding in kleur

Door J. Huissoon

Op de foto zien we een gehavend straatbeeld. Overal ligt puin, enkele gebouwen zijn beschadigd, en de slagerij is dichtgetimmerd met planken. Toch is er ook teken van vreugde: tussen de huizen zijn rode, witte en blauwe doeken gespannen en in de verte wappert een Nederlandse vlag. Een tweede foto laat twee vrouwen zien met een rood-wit-blauwe vlaggenslinger. De twee foto’s zijn genomen in Roermond, vlak na de Bevrijding, maar vergelijkbare beelden kennen we van andere steden in Nederland. Hoewel veel beelden van de Bevrijding op ons collectieve netvlies staan gebrand, zijn het de kleuren die deze foto’s uniek maakt.

Als de Amerikanen in maart 1945 het Limburgse Roermond binnentreden treffen zij een stad aan in puin. Een deel van de provincie Limburg ligt vanaf september 1944 reeds in bevrijd gebied. Roermond, met zijn binnenstad aan de andere kant van de Maas, komt na operatie Market Garden vlak achter het front te liggen met als gevolg dat de stad en haar bevolking een zware hongerwinter ondergaat. 3000 mannen worden onder dwang te werk gesteld in Duitsland. De rest van de bevolking wordt eind januari geëvacueerd.

Deze foto’s van kort na de bevrijding zijn gemaakt door de Limburgse fotograaf Alphons Hustinx (1900-1972). Samen met zijn vriend Theo Regout (1901-1988) reist Hustinx vanaf 1932 in een Ford Roadster van Maastricht naar Afghanistan. Tijdens deze reis maakt hij ongeveer 250 foto’s en filmopnames. De persoonlijke portretten en stadsgezichten die Hustinx onderweg maakt geven een uniek inkijkje in het leven van ‘de gewone man en vrouw’ in het Midden-Oosten van de jaren dertig. Eenmaal teruggekeerd in Nederland experimenteert Hustinx in toenemende mate met kleurenfotografie. Hij is één van de eerste fotografen in het land die deze opkomende techniek goed beheerst. Op de derde foto is een zelfportret van hem te zien.

Hoewel de Tweede Wereldoorlog in onze collectieve herinnering vooral beelden in zwart-wit oproepen, zijn er wel degelijk kleurenbeelden uit deze periode overgebleven. De meeste kleurenopnames uit de oorlog zijn militair van aard. Kleurenfotografie was namelijk voor persfotografen nog niet zo interessant omdat er weinig afdrukmogelijkheden waren. Bovendien moest de kleurenfotograaf gebruik maken van een zeer lange sluitertijd om te zorgen dat het beeld voldoende werd belicht. De kleurenbeelden die we uit de oorlog hebben zijn daardoor vaak statisch en enigszins geposeerd.

In 2024 en 2025 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. We herdenken daarbij de slachtoffers van hen die om het leven kwamen en de littekens die de oorlog heeft achtergelaten in ons land. Kleurenfoto’s zoals deze helpen daar een beetje bij. Ze roepen vaak een gevoel van herkenning en medeleven op – ondanks het grimmige karakter van de taferelen doen de foto’s ons namelijk opnieuw beseffen hoe kort geleden Nederland nog in oorlog was.

 

 

Wilt u meer lezen over hun bevindingen en onze onderzoeken? Of bent u benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Klik dan even door naar onze website https://lnkd.in/ewkTtRw2 of neem contact op via 010 820 2920/info@beobom.nl.

Grondig vooronderzoek begint bij BeoBOM.

#OntplofbareOorlogsresten #Water #Vooronderzoek #TweedeWereldoorlog

Laatste nieuws over BeoBOM

EénVandaag: Munitiestortplaats Oosterschelde is een tikkende tijdbom

EénVandaag: Munitiestortplaats Oosterschelde is een tikkende tijdbom

Op de bodem van Nationaal Park de Oosterschelde ligt dertig [...]
EénVandaag: Munitiestort met 500 ton Duitse granaten in Waddenzee

EénVandaag: Munitiestort met 500 ton Duitse granaten in Waddenzee

Een munitiestortplaats met 500 ton Duitse scherpe granaten uit de [...]
NOS over verscherpte controle Schiphol op gsm’s waarin munitie verstopt zit

NOS over verscherpte controle Schiphol op gsm’s waarin munitie verstopt zit

NOS op 3 besteedt aandacht aan de mogelijkheid explosieven te [...]
Kaart van BeoBOM in Dagblad van het Noorden

Kaart van BeoBOM in Dagblad van het Noorden

In een reportage in het Dagblad van het Noorden over [...]