Blog

Franse Oorlogsbegraafplaats Kapelle (Zeeland)

14 november 2018 by in Nieuws

Even buiten Kapelle in de provincie Zeeland is de Franse Oorlogsbegraafplaats te vinden, waar 229 in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Franse militairen begraven liggen. Al deze soldaten sneuvelden op Nederlands grondgebied, waarbij de eersten al in mei 1940 om het leven kwamen. In de meidagen van 1940 stuurde Frankrijk militairen naar ons land om de oprukkende Duitsers het hoofd te bieden. Na het bombardement op Rotterdam capituleerde Nederland, maar in Zeeland vocht men door. Met name in Zuid-Beveland en Walcheren werd zwaar gevochten, onder meer bij de verdediging van de Sloedam (de verbinding tussen de Zeeuwse eilanden Zuid-Beveland en Walcheren).

Een Frans veldgraf bij de Sloedam, mei 1940 (Foto: Beeldbank NIOD/G.H. Krüger)

De gevechten kostten aan beide zijden vele levens, maar de Franse gesneuvelden bleven veelal liggen waar ze omgekomen waren. Toen de gevechten in mei 1940 teneinde waren, nam de burgemeester van Kapelle het initiatief de gevallen Franse militairen op te sporen en te begraven. Hierbij werd een beroep op de burgerij gedaan, die hieraan massaal gehoor gaf. Op 17 mei 1940 werden de stoffelijke overschotten van 65 Fransen begraven. Na de oorlog werd de begraafplaats te Kapelle aangewezen als ereveld voor op Nederlands grondgebied gesneuvelde Franse militairen.

Andere op de begraafplaats in Kapelle begraven Franse militairen sneuvelden later in de oorlog, bijvoorbeeld op 28 februari 1944 in de buurt van Scheveningen en in april 1945 in Noord-Nederland, waar Franse parachutisten achter de vijandelijke linies landden om belangrijke taken voor het oprukkende geallieerde leger uit te voeren. In totaal verloren ongeveer 600 Franse soldaten van de land-, zee- en luchtmacht in Nederland het leven, waarvan iets meer dan een derde nooit geïdentificeerd kon worden. Op de begraafplaats zijn de graven van 229 Fransen te vinden, aan weerszijden van een zuil en wand met de namen van de gesneuvelde militairen. Het monument werd op 16 mei 1946 onthuld.

De begraafplaats is te bezoeken door vanaf de Goessestraatweg in Kapelle af te slaan naar de Kitskinderscheweg.

Laatste nieuws over BeoBOM

EénVandaag: Munitiestortplaats Oosterschelde is een tikkende tijdbom

EénVandaag: Munitiestortplaats Oosterschelde is een tikkende tijdbom

Op de bodem van Nationaal Park de Oosterschelde ligt dertig [...]
EénVandaag: Munitiestort met 500 ton Duitse granaten in Waddenzee

EénVandaag: Munitiestort met 500 ton Duitse granaten in Waddenzee

Een munitiestortplaats met 500 ton Duitse scherpe granaten uit de [...]
NOS over verscherpte controle Schiphol op gsm’s waarin munitie verstopt zit

NOS over verscherpte controle Schiphol op gsm’s waarin munitie verstopt zit

NOS op 3 besteedt aandacht aan de mogelijkheid explosieven te [...]
Kaart van BeoBOM in Dagblad van het Noorden

Kaart van BeoBOM in Dagblad van het Noorden

In een reportage in het Dagblad van het Noorden over [...]